Na izlet po poteh Šavrink

Istrskemu pisatelju Marjanu Tomšiču se je vendarle uresničila dolgoletna želja. Turistična razvojna agencija Autentica iz Kopra se bo namreč na prav poseben način poklonila liku Šavrink, nekdanjih istrskih trgovk z jajci. Njihovo naporno delo in preprosto življenje je že pred leti v romanu Šavrinke ubesedil prav Tomšič, zdaj pa se bodo lahko po njihovih poteh med istrskimi vasmi in Trstom podali tudi radovedni turisti, saj so v agenciji zanje pripravili poseben izletniški program.

Marjan Tomšič Foto: Nataša Hlaj
Marjan Tomšič Foto: Nataša Hlaj

KOPER>“Resnično sem zadovoljen. Po dolgih letih čakanja in prošenj, naj se nekdo na takšen ali drugačen način vendarle nekako pokloni spominu na Šavrinke in na njihove prehojene poti, se je to končno uresničilo,” je bil vidno ganjen Marjan Tomšič na predstavitvi novega izletniškega programa Po poteh Šavrink. Poudaril je, da je pisanju svojega knjižnega prvenca posvetil kar sedem let življenja, v katerem se je dodobra zbližal s Šavrinko Marijo Franca, ki mu je iz lastnih izkušenj pripovedovala o odrekanju in veliki odgovornosti, ki so zaznamovale delo in življenje nekdanjih istrskih trgovk.

Tina Primožič iz Autentice, ki je ob dobrodošlih Tomšičevih namigih zasnovala podrobnosti specializiranega izleta, je napovedala, da bodo turisti odkrivali naravne in kulturne zanimivosti v trikotniku Motovunščina-slovenska Istra-Trst. “Če je imel lik Šavrinke v preteklosti bolj kot ne negativen prizvok, pa danes velja za neko novo etnično identiteto našega prostora in ta spomin na pošteno, močno, delovno istrsko žensko-trgovko moramo negovati tudi za prihodnje rodove,” je dejala Primožičeva.

Kakorkoli, turistom, ki se bodo podali po poteh Šavrink se obeta zanimiv skok v preteklost. Najprej bodo okusili “merendo” nekdanjih Šavrink, ki vključuje kvart vina in feto kruha, nakar se bodo podali v Motovun in Buzet, kraje v hrvaški Istri, kjer so Šavrinke tri dni pobirale jajca pri domačinih. Sledilo bo tipično domače kosilo s pridihom takratnih časov, nato pa skok v Gračišče in Kubed, ki veljata za središče Šavrink. Ob snidenju z domačinko se bodo lahko turisti nasmejali ob kakšni anekdoti iz življenja istrskih trgovk z jajci. Še isti dan, ko so Šavrinke s polnimi plenirji in bisagami jajc prispele domov, so se odpravile proti Trstu, do kamor so potrebovale debelih pet ur in tam nato jajca prodale ali zamenjale za drugo blago. To je tudi cilj sodobnega šavrinsko obarvanega izleta, ki bo turiste, željne spoznavanja preteklosti istrskih krajev in ljudi, zagotovo navdušil.

Sicer pa se v agenciji Autentica, kjer so lani na izlete med zamejstvom, slovensko Istri, Krasom in hrvaško Istro popeljali 3000 gostov, dobro zavedajo, da bo le turizem, ki bo prizanesljiv do lokalne skupnosti, predvsem pa do naravnega in kulturnega okolja, na trgu dolgoročno konkurenčen. “Tudi zato si prizadevamo za izvajanje okolju prijaznih izletov, kjer pokrajino predstavimo kot celoto z vsemi njeni posebnostmi in kjer svoj kamenček v mozaiku prispevajo domačini in lokalna skupnost,” ne pozabi dodati lastnik agencije Matjaž Primc. Dopolnil ga je strokovni sodelavec agencije Simon Kerma z Univerze na Primorskem, ki je pojasnil, da določena zaledna območja, ki k sreči niso podlegla degradiranju okolja in nista doživela negativnih posledic industrializacije, nudijo neizmerne možnosti za razvoj trajnostnih oblik turizma, ki je najhitreje rastoči segment sodobnih turističnih trendov. NH


Najbolj brano