S partnerskim kmetovanjem do dobre in poceni hrane

Ekološka kmetija Studen pri Ljubljani je ena prvih, ki se lahko pohvali z ekološkim certifikatom, in ena redkih, ki prisega na partnersko kmetijstvo. Slednje je pri nas, za razliko od drugih delov sveta, še slabo razširjeno, čeprav prinaša prednosti tako za kmeta kot za potrošnika.

Tina Gajšek skrbno pripravlja sadike za novo sezono. Sicer pa se dejavno vključuje tudi v razprave o pomenu ekološkega kmetijstva in  zavesti o   trajnostnem razvoju našega planeta. Foto: Vida G. Posinković
Tina Gajšek skrbno pripravlja sadike za novo sezono. Sicer pa se dejavno vključuje tudi v razprave o pomenu ekološkega kmetijstva in zavesti o trajnostnem razvoju našega planeta. Foto: Vida G. Posinković

Potrošniku zagotavlja svežo zelenjavo znanega lokalnega porekla in tudi do 30 odstotkov nižje cene kot na ekološki tržnici. Kmetu pa stalni dohodek, prodano letino in prihranek stroška, ki bi ga sicer moral plačati posrednikom. Letos so se Studnovi prvič razširili tudi na Primorsko. Na Vipavskem želijo pridelati zgodnjo in pozno zelenjavo, program partnerskega kmetovanja pa bodo razširili tudi v naše kraje, ko bo za to dovolj interesa.

“Začeli smo z enajstimi, lani jih je bilo trideset, letos že 75. Imamo pa že tudi čakalno vrsto,” je zadovoljen Peter Studen z družinske ekološke kmetije Studen na obrobju Ljubljane, ko govori o svojih strankah. A ne o tistih, ki jih je pridobil na ljubljanski tržnici, kjer je imel dolga leta svojo stojnico s stalnimi strankami, temveč o povsem novih; tistih, ki jih je pridobil za projekt partnerskega kmetijstva kar prek spleta. Za Petra Studna je bilo partnersko kmetijstvo najprej izziv. Letos se je na njegov račun odpovedal stojnici na ljubljanski tržnici, v prihodnje pa računa, da bo partnersko kmetijstvo s širitvijo obdelovalnih površin na Primorsko le še bolj razvejal. Pri tem je zanimivo, da se kriza na področju oskrbe s kakovostno hrano, vsaj kar zadeva oskrbo z zelenjavnimi zabojčki neposredno pri kmetu, vsaj pri Studnovih ne pozna, prej nasprotno. Povpraševanje po ekološko pridelani zelenjavi znanega lokalnega izvora se namreč nenehno povečuje.

VIDA GORJUP POSINKOVIĆ

Več o tem lahko preberete v prilogi Sobota tiskane izdaje Primorskih novic.


Najbolj brano