Po Fabianijevih poteh kar v Tokio

Osnovna šola Antona Šibelja - Stjenka iz Komna in Osnovna šola Dutovlje sta prejeli prvo nagrado na nacionalnem natečaju Zlata kocka, ki ga prireja Zbornica za arhitekturo in oblikovanje Slovenije (ZAPS). Nagrada ju bo zdaj vodila na svetovno prvenstvo v Tokio.

Plakat bienala Po Fabianijevih potech bo sedaj skušal prepričati še žirijo v Tokiu Foto: Arhiv Oš Komen In Dutovlje
Plakat bienala Po Fabianijevih potech bo sedaj skušal prepričati še žirijo v Tokiu Foto: Arhiv Oš Komen In Dutovlje

KOMEN, DUTOVLJE> Strokovno žirijo sta prepričali z organizacijo bienalnega natečaja prostorskega oblikovanja Po Fabianijevih poteh. Prvo nagrado si delita še z Vrtcem Trnovo, sicer pa je na nacionalni natečaj prispelo 22 del, od tega 17 v kategoriji vzgojno - izobraževalnih ustanov. Komenska in dutovska šola sta bienale Po Fabjanijevih poteh lani priredili že četrtič, skupaj z vrsto strokovnih sodelavcev in Društvom likovnih pedagogov Primorja.

Na bienalu sodelujejo šole iz vse Slovenije, od leta 2008 tudi iz tujine in zamejstva. V okviru projekta potekajo likovni natečaj, delavnice za učence, izobraževanja za učitelje in spoznavanje dediščine arhitekta Maksa Fabianija.

Projekt ozavešča mladostnike, pedagoge in javnost o arhitekturi, urbanizmu in okolju. Spodbuja k ustvarjalnemu reševanju nalog s področja prostorskega oblikovanja, promovira kakovost prostora ter naravno in kulturno dediščino, je v utemeljitvi zapisal predsednik ZAPS Andrej Goljar.

Tako bienale pod strokovnim vodstvom likovnih pedagoginj Tanje Samec in Vlaste Markočič spodbuja kritično razmišljanje o prostoru in arhitekturi. Obenem pa razvija sposobnost ustvarjanja skladnih likovnih odnosov pri načrtovanju in oblikovanju okolja.

Vpet je tudi v kulturno tradicijo, naslanja se na dediščino Maksa Fabianija, ki je kot mednarodno priznan arhitekt pustil pečat v zgodovini, na področju arhitekturnega oblikovanja in urbanističnega načrtovanja.

“Pri tem ne ponuja vnaprej oblikovanih pravil, temveč udeležencem dopušča, da jih postavljajo sami, s čimer jim omogoča razumevanje vzročno posledične odvisnosti med njihovimi dejanji in podobo prostora,” je še ocenil Goljar.

Strokovna žirija - doc. Miha Dešman, doc. Lenka Kavčič z Visoke šole za dizajn, prof. dr. Ana Kučan z Biotehniške fakultete in Nina Ostan z Zavoda za šolstvo - je naštela še nekaj prepričljivih argumentov za svojo odločitev, med njimi tudi kompleksnost projekta in dejstvo, da spodbuja ustvarjalnost in druženje, razvija dialog in presega meje.

Zato nagrajenih najbrž ne bo presenetila naslednja naloga, ki jo prinaša obvestilo o uspehu: “S prejemom nacionalne nagrade Zlata kocka je vaš projekt sedaj lahko nominiran za svetovno nagrado Golden Cubes, ki jo bodo podelili jeseni v Tokiu.”

Zaradi mednarodne žirije je sedaj treba oddati oblikovane plakate v angleškem jeziku, so sporočili sodelujoči v natečaju Zlata kocka, to je ZAPS v partnerstvu s tremi ministrstvi, Zavodom za šolstvo in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter Fakulteto za arhitekturo

TINA ČIČ


Najbolj brano