Ratko Mladić mrtev?

Odvetnik družine najbolj iskanega haaškega ubežnika, generala Ratka Mladića, je na sodišču v Beogradu vložil zahtevo, da se Mladića razglasi za mrtvega. Kot je dejal odvetnik Miloš Šaljić, je družina prepričana, da - glede na njegovo znano zdravstveno stanje in dejstvo, da o njem ni informacij že več kot sedem let - ni več živ.

Ratko Mladić (levo) in Radovan Karadžič v Banja Luki leta 1995 Foto: Ranko Cukovic
Ratko Mladić (levo) in Radovan Karadžič v Banja Luki leta 1995 Foto: Ranko Cukovic

BEOGRAD>“Gre za težkega bolnika, ki ima več obolenj, zato so možnosti, da bi bil še živ, manj kot minimalne, saj brez zdravniške nege ne bi mogel preživeti,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pojasnil Miloš Šaljić. Zdaj bo sodišče preučilo vse dokaze in dejstva ter se odločilo ali bodo Ratka Mladića razglasili za mrtvega ali ne.

General Ratko Mladić, vojaški poveljnik bosanskih Srbov med vojno v BiH, je eden zadnjih ubežnikov, ki jih še išče haaško Meddržavno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Obtožen je vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in tudi genocida, predvsem s pobojem okoli 8000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995.

Rojen je bil leta 1942. Po domnevah haaškega tožilstva naj bi se Mladić skrival v Srbiji, vendar pa uradni Beograd trdi, da bi ga že našli, če bi bilo to res. STA


Najbolj brano